Skip to content

Mukmin Perlu Kuat~

March 18, 2008

indonesian_muslim_women.jpg

musfirah ishkandar (3/17/2008 4:23:15 PM): tembam laa
musfirah ishkandar (3/17/2008 4:23:18 PM): betoll
maryam madihah (3/17/2008 4:23:19 PM): hehehe
musfirah ishkandar (3/17/2008 4:23:21 PM): mmg nampak kat muke
musfirah ishkandar (3/17/2008 4:23:25 PM): bulattt
maryam madihah (3/17/2008 4:23:28 PM): hehehe
maryam madihah (3/17/2008 4:23:30 PM): nti bulat
maryam madihah (3/17/2008 4:23:34 PM): tgh nak bayangkan
maryam madihah (3/17/2008 4:23:36 PM): hohoho
musfirah ishkandar (3/17/2008 4:23:37 PM): heheheheheh
maryam madihah (3/17/2008 4:23:43 PM): takpe222
maryam madihah (3/17/2008 4:24:01 PM): ni ana kasi tips sebagai seorang nutritionist
maryam madihah (3/17/2008 4:24:14 PM): kurangkan santan
maryam madihah (3/17/2008 4:24:21 PM): takleh makan makanan ringan
maryam madihah (3/17/2008 4:24:40 PM): makanan bergoreng kurangkan

musfirah ishkandar (3/17/2008 4:24:51 PM): hehehehe
maryam madihah (3/17/2008 4:25:02 PM): kalau lapar makan al kadar je
musfirah ishkandar (3/17/2008 4:25:03 PM): cam susah je nk follow
musfirah ishkandar (3/17/2008 4:25:08 PM): ngee
maryam madihah (3/17/2008 4:25:09 PM): takpon makan buah
maryam madihah (3/17/2008 4:25:17 PM): ciss nti mane leh camtu
maryam madihah (3/17/2008 4:25:21 PM): disiplin22
maryam madihah (3/17/2008 4:25:32 PM): boleh je makanan ringan tapi kena exercise
maryam madihah (3/17/2008 4:25:35 PM): tu lagi susah
maryam madihah (3/17/2008 4:25:36 PM): heheheh
maryam madihah (3/17/2008 4:25:56 PM): kalau lapar minum air
musfirah ishkandar (3/17/2008 4:25:57 PM): hahaha
maryam madihah (3/17/2008 4:26:04 PM): susu beli susu rendah lemak
maryam madihah (3/17/2008 4:26:09 PM): semua beli rendah lemak

 musfirah ishkandar (3/17/2008 4:26:20 PM): baeklah cikgu..ana akan ikut cakap nti..berusaha!..
musfirah ishkandar (3/17/2008 4:26:29 PM): hehee…tp ana xsuke susu sgt..
maryam madihah (3/17/2008 4:26:32 PM): kalau santan ade yang low fat/reduce fat
musfirah ishkandar (3/17/2008 4:26:33 PM): xminum pun..
musfirah ishkandar (3/17/2008 4:26:36 PM): soya je ana minum
maryam madihah (3/17/2008 4:26:37 PM): gune jugak
maryam madihah (3/17/2008 4:26:39 PM): ohhh
maryam madihah (3/17/2008 4:26:48 PM): soya takleh banyak gula
maryam madihah (3/17/2008 4:26:56 PM): kalau minum teh kurangkan gula
maryam madihah (3/17/2008 4:27:19 PM): makan sayur, buah
maryam madihah (3/17/2008 4:27:25 PM): nasi kurangkan
maryam madihah (3/17/2008 4:27:51 PM): pastu… daging/ ayam buang lemak die
maryam madihah (3/17/2008 4:27:52 PM): heheheh

Berbicara dengan sahabat yang hampir setahun lebih tidak bertemu muka,namun tetap dekat di hati. Lokaliti kami berbeza,namun matlamat dan hati2 kami sama, menuju Allah, InsyaAllah. sangat merindui anti,Maryam comel..=)

Borak punya borak,masuk bab health seperti yang kitorg cakap diatas. Sahabat saya seorang ini, bakal nutritionist (she’s studying in Otago Uni,NZ). Bila habis bercakap, sangat2 insaf bahawa kita sebagai mukmin haruslah sentiasa pastikan diri sihat selalu. Keep fit! Bukan tak pernah sedar sebelum ini,tapi selalu lupa. Dah duduk sini housemates semua masak sedap2. Alhamdulillah.cannot resist. hehe..=) . Mujur ada yang mengingatkan.

Bukankah badan itu amanah Allah?dulu pernah dengar ceramah seorang ustaz pasal hukum halal haram. Ustaz tu kata, sebenarnya, kalau kita makan secara berlebihan dan boleh memudaratkan diri kita sendiri, boleh jadi haram makanan itu kerana kita tidak amanah dengan nikmat kesihatan yang Allah beri. Sama macam kita nak sangat2 cantikkan muka, pakailah macam2, botox lah, vitamin C lah,suntik sana, suntik sini, last2 badan jadi sakit2, timbul side effects macam cancer ke, dah jadi haram hukumnya.

Kita jaga kesihatan untuk mudah beribadah, mudah berjihad!..^_^..InsyaAllah.

Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya:

Orang mukmin yang kuat lebih baik di sisi Allah dan lebih dikasihi daripada orang mukmin yang lemah, sedangkan setiap seorang itu mempunyai kebaikannya (imannya) ; oleh itu hendaklah engkau bersungguh-sungguh berusaha memperoleh apa yang memberi manfaat kepadamu, serta hendaklah meminta pertolongan kepada Allah dan janganlah engkau bersikap segan dan malas; dan sekiranya engkau ditimpa sesuatu maka janganlah engkau berkata : ” Kalaulah aku lakukan itu ini, tentulah akan terjadi begitu begini, tetapi katalah :” Allah telah takdirkan, dan apa yang dikehendaki oleh kebijaksanaan-Nya Ia lakukan, kerana perkataan ‘kalau’ itu membuka jalan kepada hasutan syaitan. ”

(Riwayat Muslim)

Wallahualam.

p/s:nak sangat2 bersenam dan riadah di luar, tapi ‘biah’ tak mengizinkan, senam naik tangga turun tangga je la jawabnye..=)

3 Comments leave one →
  1. maryam permalink
    January 23, 2009 8:13 am

    terharu ana baca😀.. kikiki…
    wah banyaknye nti tulis, ana tak tulis pape sangat pon dalam blog ana.. huhuhu

  2. rihlatulwujud permalink*
    January 23, 2009 11:42 am

    yam..mana nti menghilang?..ana rindu nak chat ngn anti..=)

  3. maryam permalink
    January 23, 2009 9:16 pm

    mane ade ana hilang..😀
    akhirnya dpt ckp ngan nti😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: