Skip to content

Ukhuwwahfillah

March 21, 2008

“Dialah (Allah) yang memperkuatmu dengan pertolongan-Nya dan dengan
para mukmin. Dan yang mempersatukan hati mereka. Walaupun kamu
membelanjakan semua (kekayaan) yang ada di bumi, niscaya kamu tidak
dapat mempersatukan hati mereka, tetapi Allah telah mempersatukan hati
mereka. Sesungguhnya Dia Maha Kuasa lagiMaha Bijaksana.”
(Al-Anfal: 62-63).

Sedang membelek,mencari dan membaca blog2 orang,ala2 takde kerja la kan,tapi banyak je ‘kerja’ kena buat..huhu,takpe2..InsyaAllah baca untuk tambah ilmu,moga bermafaat dan boleh terus mujahadah dalam dakwah,tiba2 ter’stuck’ pada blog Kak Dayah. (http://conteng.blogspot.com/)

Credits to Kak Dayah,banyak ilmu yang saya perolehi dari blog akak.(akak,kalau akak baca neh,saya balik msia,blanje saya ek..takde keje nak kak dayah blanje,macam budak2..^_^) Walaumacam manapun,Allah temukan kami dalam jalan ini.Alhamdulillah wasykurillah,rasa hubb pada ukhtifillah ni,datang macam ‘blink’..ekeke..=) bila 1st time join usrah dengannya.

Anyhow,semua pun yang sama2 berada dalam jalan ini,walaupun tidak pernah bertemu muka yang pernah jumpa,InsyaAllah rasa hubb tetap ada untuk kalian selagi akidah kita sama. Rindu sangat2 nak jumpa. Indahkan ukhuwwahfillah. (In case ada akhawat yang ‘jeles’ namanya tak disebut pun..hehe..)

Teringat petikan dari kata2 naqibah saya pasal ukhuwwahfillah ni.Memang macam cubit peha kiri,peha kanan terasa lah. Contoh macam kita tahu ada ibu kepada ukhti kita yang sakit, kita turut rasa sedih mcm ibu ukhti itu,ibu kita walaupun kita tak pernah jumpa ukhti itu,cuma tahu dia ni siapa dan sama2 berada dalam jalan ini. Tak pasal2 moody seharian,eceh kunun tak tahu sebab apa lah,padahal..ngeh..ngeh..=).Alhamdulillah. Paling best, tak kira kat mana2 pun Allah campak diri, kita takkan pernah rasa ‘sorang2′(memang takkan pernah berseorangan pun since Allah ada bersama setiap detik hidup kita kan).

Abu Hamzah Anas bin Malik, radiyallahu ‘anhu, who was the servant of the Messenger of Allah, sallallahu ‘alayhi wasallam, reported that the Prophet, sallallahu ‘alayhi wasallam, said:

“None of you truly believes (in Allah and in His religion) until he loves for his brother what he loves for himself”

[Al-Bukhari & Muslim]

Sabda Nabi SAW:

“Seorang mukmin dengan mukmin lainnya seperti bangunan, sebahagiannya
menguatkan bahagian yang lain.”

“Perumpamaan kaum muslimin dalam saling mencintai dan berkasih sayang di
antara mereka seperti tubuh yang satu. “

Sekian mengomel pasal ukhuwahfillah. =)

No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: