Skip to content

Sabar

April 14, 2008

‘Hai orang2 yang berIman, bersabarlah kamu dan kuatkanlah kesabaranmu dan tetaplah bersiap sedia dan bertaqwalah kepada Allah supaya kamu beruntung.[Ali Imran:200]

“Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan solat, dan sesungguhnya solat itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk.[Al-Baqarah: 45]”

Kita tidak boleh memaksa seseorang bersikap tegas dan berani serta mengikut pendirian kita. Tetapi perlu kita ingat!, bahawa sesungguhnya kebenaran tidak pernah tertegak walaupun sehari dengan orang-orang yang mengambil sikap tolak ansur
.:Hasan al-Hudaibi

Saya marah.Tapi perlu sabar.Perlu lebih proaktif.Perlu lebih bertenaga.Perlu semangat!.Tetap bersangka baik kepada Allah.Pasti akan ada kesenangan yang hakiki di ‘sana’ nanti..Alhamdulillah,saya masih mampu bersabar.Masih mampu untuk berfikir dengan tenang. Kita tak boleh nak semua sama macam kita. Faham apa yg didukung, faham tugas dan tanggungjawab sebagai hamba Allah dimuka bumi ini. Faham cara kerja Islam. Faham apa itu dakwah. Faham apa itu teguran berasas. Faham macam2. Jangan mengeluh!..

Semua minta saya bersabar,maka saya akan bersabar. Makan masa untuk bagi mereka faham.

Sepanjang hidup saya banyak belajar.sangat2 banyak.tidak terkira banyaknya.terima kasih Allah untuk sekolah kehidupan ini.sekolah yang betul2 mendidik diri, membuat diri makin matang dan berani. sekolah yang membuat diri ini sentiasa rindu padaMu. sekolah yang mengajar erti menjadi hambaMu. sekolah yang melahirkan ramai para2 pejuang agamaMu. sekolah yang juga terdiri dari ‘anak2 murid’ yang macam2 perangainya. terima kasih untuk semua ‘guru2’ yang byk mengajar diriku. Selamat hari guru in advance!.=)sesungguhnya apa yang baik itu dari Allah,apa yang buruk adalah atas kelemahan diri sendiri sebagai hambaNya yang lemah.

Mohon doa sahabat2 diserata dunia untuk kami di India..^_^

Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: