Skip to content

cubaan 1..2..3..

August 12, 2008

Bismillah

Testing testing…

Alhamdulillah, setelah lama menyimpan hasrat untuk terjun ke dunia blogging ni, tergerak jugak pagi2 buta ni nak wat fisrt post. Ni pun tumpang blog isteri kesayangan, nak buat blog sendiri tak tahu bile. Mungkin menulis kat sini sudah cukup.

Saya minat bace blog. Macam2 style penulisan yang bole jumpe, tapi saya minat gaya penulisan yang mengajak untuk berkongsi idea, refresh perkara2 yang kita terlupa, ingatkan kita kat mana stand kita. X minat sangat blog yg ditulis mcm diari peribadi…hari ni wat ape…td mkn ape..etc.

Masih baru dalam dunia penulisan…..x reti nk tulis artikel2 sastera, ayat2 falsasah, etc. Mungkin direct to the point dgn ade intro yg attractive dan ending yg conclusive da ok kot.

Bercadang jugak nk terjemah artikel2 arab yg diminati. x kesah la news ke, dr buku masyayikh mane2 ke, psl dakwah ke, politik ke, tafsir ayat2 yg menarik…..etc. Yang penting, nak mula tingkatkan skill terjemah arabic materials. Mana la taw kot2 nnt da lama2 bole terjemah buku2 mantap2 pulak ke. Malaysia kan lambat sket bab2 terjemah ni, so bg saya menarik jugak bidang ni. Sebenarnya dah mule sket2 sebelum ni, terjemahkn m******** utk bdk2 melayu, terjemahkan kandungan buku pastu ringkaskan dan kongsi ngn kwn2, dan ade lg usaha kecik2 yg laen. Setakat ni, tiap2 minggu tu ade la jugak bace kitab2 arab at least satu dua muka ke, x pn satu kutaibat (buku kecil).

Cadangnye nk mule terjemah buku Hatta yughaiyiru ma bi anfusihim (Sehingga mereka mengubah diri mereka sendiri) karangan Ustaz Amr Khaled. Sbb ni antara siri kutaibat yg terawal yg menarik minat saya utk terus baca bhn2 dlm arabic ni. Da’watukum…

Ok la…..dah wat oppening speech da….kira da bole mule teruskan usaha kecil yg tersimpan berapa lama ntah….klw ade salah silap don’t hesitate to inform me…….(mcm dokter2 jamiah slalu ckp la)….

Wallahu a’lam..

-Abu Thana’,Irbid-

3 Comments leave one →
  1. deqmoon permalink
    August 12, 2008 11:27 pm

    mantap..teruskan akhi
    cuma guna sikit ayat penuh
    sakit mata kalau baca entry yang banyak sanagt short form

  2. rihlatulwujud permalink*
    August 13, 2008 7:57 pm

    ok deqmoon…..alfu syukr…..

  3. ketayap permalink
    August 14, 2008 2:17 am

    lawa la bro

    bagus gak misi terjemah buku tuh…ada la gak anis matta versi m’sia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: