Skip to content

Gusi dan Gigi

January 23, 2009

Bangun sahaja dari tidur, Rahim merasai sesuatu yang tidak kena pada gusinya. Bingkas ke depan cermin, dia melihat ke dalam mulutnya. Gusinya bengkak dan merah. Apa yang tidak kena pada gusiku, katanya di dalam hati sambil fikirannya menerawang jauh, mungkinkah kanser mulut!

Hatinya benar-benar berdebar kerana jika benarlah ia kanser, maka gelaplah kehidupannya malah keluarganya juga. Ini kerana bukan sahaja dia menderita tetapi isteri dan anak-anaknya turut serta. Ini kerana dia adalah satu-satunya pencari nafkah untuk keluarganya.

Rahim bingkas mandi dan terus menyiapkan diri untuk ke klinik. Dia tidak mahu membuang masa untuk mengetahui apa yang berlaku pada gusinya. Sebelum ini tidak pernah berlaku padanya.

Setelah dipanggil masuk dan dijalankan pemeriksaan, doktor memberitahu ia cumalah penyakit gusi dan bukannya kanser mulut seperti yang disangka oleh Rahim sebelum ini.

Menurut kajian yang dijalankan oleh pakar penyelidik, penyakit gusi disebabkan oleh bakteria yang boleh membawa kepada keradangan gusi atau gingivitis. Apabila ini berlaku, gusi akan menjadi merah, bengkak dan mudah berdarah.

Daripada kajian itu, tiga daripada empat orang dewasa yang berusia 20 tahun ke atas akan mengalami penyakit gusi. Bagi sesetengah orang, penyakit ini akan berulang lebih daripada sekali. Penyebab utama penyakit gusi ialah bakteria dalam bentuk lekitan dan pembentukan plak tidak berwarna yang sering terdapat pada leher gigi. Walau bagaimanapun terdapat juga faktor-faktor lain yang boleh mempengaruhi atau menyumbang kejadian penyakit gusi.

Penyakit gusi bermula dengan sedikit keradangan pada gusi dan melarat hingga merosakkan tisu lembut dan tulang yang menyokong gigi. Keadaan ini jika dibiarkan boleh menyebabkan kehilangan gigi.

Jika gingivitis tidak dirawat, periodontitis akan terjadi. Periodontitis menyebabkan gusi tertarik menjauhi leher gigi dan membentuk poket yang terinfeksi. Toksin yang dihasilkan oleh bakteria pula boleh memusnahkan tulang dan tisu penghubung yang berfungsi sebagai tapak pemegang gigi.

Jika tidak dirawat, tulang, gusi dan tisu berhampiran yang menyokong gigi akan musnah. Gigi menjadi longgar dan akan tercabut.

Rawatan

Tujuan utama rawatan penyakit gusi adalah mencegah berlakunya jangkitan. Terdapat pelbagai jenis rawatan mengikut keparahan penyakit gusi tersebut. Semua rawatan memerlukan penjagaan yang baik di rumah oleh pesakit. Selain itu, cara hidup juga perlu diubah seperti menghentikan merokok untuk membantu proses pemulihan.

Pertama, rawatan periodontal tanpa pembedahan, termasuk penskaleran dan ‘root planing’ (suatu cara membersih permukaan akar untuk membuang plak dan kalkulus dari poket periodontal dan melicinkan akar gigi). Pembedahan ini diikuti dengan rawatan tambahan seperti anti microbials yang diperlukan dalam kes-kes biasa.

Sementara itu, gingivitis merupakan penyakit gusi yang kurang serius. Biasanya ia dapat disembuhkan dengan pemberusan setiap hari, mengguna flos serta pembersihan secara berkala oleh doktor pergigian. Penyakit gusi jenis ini tidak mengakibatkan kehilangan gigi atau tisu yang memegang gigi.

Selepas penskaleran, kebanyakan pesakit tidak memerlukan rawatan aktif selanjutnya. Walau bagaimanapun, majoriti pesakit akan memerlukan terapi yang berterusan untuk mengekalkan kesihatan gusi.

Pembedahan akan dilakukan apabila tahap kesihatan penyakit gusi yang baik tidak dicapai.

Terdapat beberapa pembedahan untuk penyakit gusi termasuk:

lPembersihan terbuka – kalkulus dibuang dari permukaan akar gigi di dalam poket.

lGrafting tulang – tulang pesakit atau tulang tiruan diletakkan di dalam kawasan yang terlibat (contoh: kawasan kehilangan tulang).

lRegenerasi tisu terkawal – membran diletakkan di antara tulang dan gusi untuk menggalakkan pertumbuhan tisu gusi.

Keberkesanan rawatan bergantung pada keupayaan anda untuk mengekalkan kesihatan mulut yang baik di rumah. Ikut arahan doktor pergigian dan patuhi temu janji anda.

Hal ini penting terutamanya selepas pembedahan. Anda perlu ikut arahan doktor (contoh: pengambilan ubat seperti analeksia dan antibiotik jika diberi) dan beritahu jika terdapat sebarang masalah (contoh: terdapat bahagian yang bengkak atau demam).

dipetik daripada : http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=0120&pub=Utusan_Malaysia&sec=Kesihatan&pg=kn_01.htm

p/s: ambil masa beberapa minit juga nak faham terms bahasa melayu dan padankan dengan terms bahasa inggeris yang kami belajar sekarang. hihi..

moga bermanfaat.

-Ummu Thana- Mangalore,India

Advertisements
2 Comments leave one →
 1. January 23, 2009 3:59 pm

  ingatkan akak sakit gigi or gusi ke ape tadi..hehe~

  susahkan nak faham dlm bhs melayu bila dah biasa blaja dlm bi?hehe~saya pun mengalami benda yg sama. kalau kawan suruh fahamkan dalam bm,then nnt exam translate smule. ohhO,mmg xbleh la.

  maaflah,luahan perasaan plak =D

 2. rihlatulwujud permalink*
  January 23, 2009 8:49 pm

  hihi..yeke?..tuhla..pening kan..*_*…;)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: