Skip to content

Outsourced~

April 24, 2009

Semalam, tiba-tiba tertengok satu movie tanpa niat dengan housemate tersayang, Hazimah. Mula-mula ingatkan bosan, lepas tu bila tengok terus tergelak tak boleh nak stop. Sebab bagi saya, selain ‘Slumdog Millionaire’ yang memenangi 8 Oscar baru-baru ini, movie ini adalah menjadi pilihan koleksi saya nanti untuk ditunjuk pada anak-anak the real typical tempat belajar ummi mereka ini. Hihi. Incredible India!.

Kalau nak ulas setiap satu babak dalam movie ini, memang panjang sebab bagi saya, setiap apa yang digambarkan dalam movie ini, walaupun ada sedikit tipu-tipu(mungkin tak nak tunjuk sangat India), tapi it’s near to real. Memang boleh jadi nostalgik bila tengok balik dengan family suatu hari nanti. India sebuah negara yang besar, rakyat yang ramai. Kalau nak ikutkan, dulu India sendiri pernah jadi satu Empayar Islam yang besar. Tapi setelah dijajah, segalanya musnah. Hanya tinggal saki baki yang tak kelihatan. Kadang-kadang bila geram sangat dengan orang mereka, kami akan tend untuk salahkan genetik dan budaya mereka, tapi sebenarnya Allah yang mentakdirkan keadaan sebegitu kan.

Mr A: Do you know what INDIA means?.

Todd: What?

Mr A: I’ll Never Do It Again..

outsourced-poster-2

When the call center he manages in Seattle is outsourced to India, Todd travels there to train his replacement. Housed in a new building that looks like an above-ground bunker, the call center is staffed by willing novices whom Todd trains to sound American. One star on the staff is Asha, who teaches Todd that he should learn about India, and proceeds to do just that. Written by Ron Kerrigan {mvg@whidbey.com}

Seattle customer call centre manager Todd Anderson (Josh Hamilton) gets the bad news that his office is going to outsource its work to a call centre in India.

He’s even more perturbed when his boss makes it clear that he will be in charge of training Indian workers to efficiently handle orders while sounding as American as possible. He expects the worst experience of his life, and it certainly begins that way. The chaos of Bombay assaults his senses, and his new office is paralysed by cultural misunderstanding

Dalam movie ini juga ada diexplain tentang asal-usul salah satu tuhan mereka yang berjuta-juta itu. Saya rasa alasan wujudnya tuhan itu sungguhla tak munasabah tapi mereka sangat bangga. Satu kebaikan genetik dan budaya mereka mungkin, mereka sangat percaya dan takut pada tuhan-tuhan mereka yang agak merapu itu tak kiralah orang miskin sampailah ke educated people including doctors, lawyers,etc.

Bila difikirkan, belajar di India ini, biarpun kebanyakan antara kami tak ada yang pernah berangan nak sambung belajar di sini to a higher level(sebab taknak duduk India lama-lama), tapi positif things masih dapat dipelajari from the people and cultures. Whatever it is, hanya mereka yang belajar di India sahaja boleh menilai cerita ini samada menarik atau tidak. Kalau mereka yang nak tahu cerita sebenar India pun boleh tengok. Sebab bagi saya, hanya dua movies setakat ini yang betul-betul show the real India, yang bukan macam dalam movies hindustan yang mengandungi fantasi yang banyak itu.

p/s: Ummi,ayah dan seluruh family saya ulang sampai 4-5 kali tengok ‘Slumdog Millionaire’ sebab tek percaya India macam tu.hihi.kelakar sungguh.^_^

-Ummu Thana’-Mangalore,India

9 Comments leave one →
  1. April 27, 2009 1:44 pm

    salam ummu thana’

    kalau ada masa terluang, tengok pula cerita ‘Water’, arahan Deepa Mehta. atau mungkin dah tgk?

  2. rihlatulwujud permalink*
    April 27, 2009 5:20 pm

    Wassalam Ummimusa..

    Ana dah tgk summary cerita tu,xpernah tgk sblm ni. Tapi dari summary, mmg betul la, widows in India dapat tempat dibawah. Mereka seolah-olah dicursed atas dosa2 sebelum kelahiran, sebab tu suami mereka mati lebih awal dari mereka dan mereka xdibenarkan kahwin lain sebagai tanda menyesali dosa-dosa itu dan diri mereka dianggap hina. That’s what happen long time back. Mungkin skrg dah kurang unless the family is very conservative yang masih percaya badi, sial and all.

  3. April 27, 2009 10:45 pm

    salam kak mus..
    saya tak tgk cite lagi ni.. terpaksa la tgk sebab akak dah promote…hehe^_~
    moga semuanya selamat dan dipermudah di rumah baru^_^

  4. rihlatulwujud permalink*
    April 28, 2009 10:43 am

    wassalam..
    tuhla cik nurani..marilah kite tgk sesama..hihi..
    Alhamdulillah,rumah baru kami okey.so far so good!.^_^..

  5. April 28, 2009 7:42 pm

    salam,ummu Thana’;
    Bila dh tengok cerita tu,Rasa bersyukur dapat jadi rakyat Malaysia.
    moga ummu dan shabt2 yg belajar kat sna dapat survive dlm hidup-moga dipermudahkan ye:)

  6. rihlatulwujud permalink*
    April 28, 2009 8:21 pm

    Wassalam..
    tuhla kan..bersyukur jadi rakyat Malaysia. Walaupun India lebih awal 10 tahun merdeka dari kita, tapi pembangunan mereka tidak serancak Malaysia. Masih banyak kekurangan yang boleh diperbaiki. Baru tadi borak2 dengan rakan sekelas, rakyat India, dia sendiri cakap, benda2 buruk itu susah nak ubah sebab mereka membesar dengan tradisi itu dan benda dah jadi habit. Even dia pun kadang2 tak boleh terima. Hihi. InsyaAllah, syukran atas doanya..^_^

  7. adik(syirah) permalink
    May 29, 2009 4:54 pm

    angah,haritu adik pergi kampong abg syamil kat kedah.best.die blanja adik meehoon soup!!!!nyum!!!kalau angah dah balik adik nak pi lagi.seronok!!!
    dia kata ada air terjun kat situ tapi x sempat pegi

  8. rihlatulwujud permalink*
    May 29, 2009 4:58 pm

    hehe adiks ni..kite rindu kat adiks laa!!..^_^

  9. along permalink
    May 29, 2009 7:40 pm

    yo wassap adeks

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: