Skip to content

Samakah kita?

October 26, 2009
Ini batchmates posting saya..^_^

Ini batchmates posting saya..^_^

Kami duduk dalam bilik ini masa clinical posting..

Kami duduk dalam bilik ini masa clinical posting..

Ini suasana bilik yang bersepah dengan barang-barang kami..

Ini suasana bilik yang bersepah dengan barang-barang kami..

Ini kerja kami bila tak merawat patient..satu hari tuh kena tangkap dengan lecturer sebab tgh tgk movie..padan muka kami!

Ini kerja kami bila tak merawat patient..satu hari tuh kena tangkap dengan lecturer sebab tgh tgk movie..padan muka kami!

saya sorg je bukak buku..perasan..*wink*

saya sorg je bukak buku..perasan..*wink*

Bila ada patient je semua nak tengok sampai cuak adik tu..sian die..hihi..nasib baik dah besar sikit budaknye..'we are still learning adik,dont be mad ok!..=)'

Bila ada patient je semua nak tengok sampai cuak adik tu..sian die..hihi..nasib baik dah besar sikit budaknye..'we are still learning adik,dont be mad ok!..=)'

Wah,lima hari blog tak berupdate. Sibuk lah konon. Sibuk apa pun tak tahu. Hanya cik zimah je tahu saya sibuk buat apa..hihi. Melalut dah ni.

Bismillahirrahmanirrahim.

Perbincangan saya dan adik-adik sayang sangat rancak semalam. Macam-macam keluar. Dari isu orang Islam bela anjing, fahaman mazhab Maliki sampailah pada solat khauf. Konklusi yang boleh di ambil terletak pada Hadith kelima dalam matan arbain Imam Nawawi. Isu bidaah. Moga semua berpuas hati dan terus berusaha untuk mencari kebenaran yang ada di mana-mana. Kalau cari mesti jumpa, kalau tak cari, haruslah tak jumpa. hihi

Artikel ini ditulis demi menyahut seruan ukhtifillah cik  Asma Haslan nun jauh di Jordan yang dirindui yang meminta saya kongsi banyak2 ttg bi’ah di India ini. Tak puas2 agaknya dia dengar cerita saya. Hihi.

Apa yang saya nak kongsikan untuk kita ambil iktibar adalah pasal isu berlapang dada dalam banyak perkara. Berlapang dada bukan bermakna membiarkan sahaja orang memijak kepala kita dan kita bersabar, kerana sabar juga kena bertempat, tapi berlapang dada ini bila kita mampu untuk menerima teguran atau pun pendapat orang lain tanpa ada prejudis atau prasangka. Kita semua arif, ada dikalangan kita, yang sama agama, mengaku sebagai orang yang berserah diri kepada Allah(Muslim) tapi masih sukar untuk berlapang dada. Namun disebabkan Iman kita yang senipis kulit bawang itu, kadang-kadang mampu menyekat tindak tanduk kita agar tidak melampaui batas. Kalau adapun yang melampaui batas, maka itu sudah termakan hasutan syaitan laknatullah. Naudzubillahimin zalik. Minta dijauhkan.

Saya dulu masa sekolah tingkatan 3-5 semua orang Melayu. Walaupun sekolah kebangsaan biasa. Tak ada kawan cina atau india sebab bilangan orang cina dan india di sekolah itu boleh dikira dengan jari. Jadi bila sampai di India inilah baru saya ada kawan non Malays.  Saya sendiri satu-satunya pelajar melayu dalam kelas. Sungguh prominent. Sorang-sorang pakai tudung. Usah disebut bila di Al-Amin. Bi’ah cukup solehah. Terletak pada diri sendiri sahaja nak ikut atau tidak. Seronok dibawah kepompong Islami. Tak tahu dunia luar. Alhamdulillah untuk itu. Sungguh kenangan di Al-Amin dan segala ilmu yang saya terima dari situ benar-benar membuatkan saya rasa bersyukur.

Jadi nak katanya, kawan dengan non Malays tak sama dengan kawan dengan orang Melayu. Walaupun ada dikalangan orang Melayu yang ‘pelik’ perangai mengalahkan orang bukan Melayu, tapi sebagai orang yang beragama Islam, kita tidak sepatutnya meletakkan kepercayaan kepada non Muslims seperti percayanya kita kepada seorang Islam(saudara sendiri) selagi mereka tidak mengangkat shahadah dan masuk Islam. Malah ada sesetengah orang kata merekalah orang yang paling tidak patut dipercayai walaupun mereka sebaik Malaikat(Ibaratlah,exaggerate je nih). Saya kurang setuju, sebab bagi saya, takkanlah nak minta tolong kawan non malays tengok-tengokan beg kita bila kita nak pergi tandas pun tak boleh percaya. Dah namanya pun dia kawan kita. Kenapa saya cakap macam ni? Kerana saya dah melaluinya. Susah senang berkawan dengan mereka. Pendek kata, mereka adalah kawan senang kita, tapi bukanlah kawan susah kita.Berlapang dadalah.

Saya ada banyak situasi nak menunjukkan kenapa non Malays ini sukar untuk dipercayai:

1. Bila anda tengah naik oto nak pergi mana-mana, tiba2 jalan jem teruk sangat. Orang hon sana-sini sampai boleh pekak telinga. Lama pulak tuh. Dan anda kepanasan tunggu dalam oto macam cacing kepanasan. Bila dah boleh jalan, pasti akan kelihatan traffic light rosak dan police traffic India tolong bantu sesakkan keadaan dan bukannya kemalangan etc. Maka anda perlu berlapang dada dan senyum sahaja. Lebih 70 muscle kat muka akan ber-excercise.

2. Bila kawan anda datang lambat ke kelas atas alasan jalan jem, pastu cikgu tak boleh nak terima alasan tuh sebab dia kata boleh keluar awal. Cikgu bagi dia masuk kelas tapi takkan dapat attendance. Kawan tu duduk sebelah anda dan menghentak-hentak buku dia saja nak bagi cikgu tahu dia marah dan membebel sambil buat muka jeling-jeling pada cikgu sebab tak nak bagi dia attendance dan saya hanya tersenyum melihat gelagat dia. Bila kelas habis, si kawan ni pergi kejar cikgu dengan harapan nak merayu supaya diberi attendance. Cikgu tu pun senyum je cakap dia bagi je attendance, saja nak ugut supaya tak ulang kesalahan sama. Si kawan ni balik ke sisi anda dan cakap pada anda ‘that’s y u shouldn’t make face to the lecturer, you shouldn’t be angry!. ‘ seolah-olah anda yang melakukan kesalahan itu. Sekali lagi kita kena berlapang dada dan senyumkan sahaja~.

3. Kawan anda dari first year sampai sekarang, suka cakap pasal orang lain. Mengumpat lah ni kira. Lepas tu bila orang yang diumpat tu baik dengan dia, dia akan baik dengan orang tu, tapi bila orang tu tak baik dengan dia, habis 24 jam dia akan caci orang tersebut sambil anda terpaksa mendengar kerana anda rapat dengan dia. Kalau anda tak dengar bebelan dia, dia akan jadi musuh ketat anda dan merajuk tak tentu pasal.  Anda pulak lembut hati. Sebab tu kena berlapang dada dan senyum. Cuba tegur mana yang mampu. Kadang-kadang saya cakap kat dia, sudahlah tu..buat pening je pikir pasal orang lain.

4. Bila kawan yang dulunya anda rapat dengan dia, tapi sekarang dah tak rapat sebab makin naik tahun, makin mereka jadi suka sangat-sangat ‘jual-ikan’. Sampaikan boleh gaduh-gaduh. Kutuk-mengutuk sesama sendiri di belakang, tapi kat depan bukan main macam malaikat.  Berlapang dada sahaja dan jangan libatkan diri dalam urusan ‘ jual-beli’ ikan mereka.Tak ada profit pun pada anda. Rugi je.

5.  Bila ada yang membebel itu ini pada anda, sambil cakap jangan buat itu, jangan buat macam ni, tapi dia sendiri buat benda-benda tuh semua menunjukkan betapa hipokritnya mereka. Kena banyak berlapang dada dengan selapang-lapangnya. Biarkan apa yang mereka cakap masuk telinga kiri keluar telinga kanan.

6.  Bila ada antara mereka semua yang konon-konon buat-buat rapat dengan anda, bila kat kelas jumpa je cakap hai, bila tengah posting cerita macam-macam dengan anda, siap peluk-peluk anda lagi(perempuan ye) nak tunjuk close la tuh konon. Bila anda sakit, berbasa-basi tanya ‘how are you now?’. Tapi bila sama-sama buat kesalahan dan kena marah dengan lecturer, semua akan diam membisu dan anda yang kena tanggung kesalahan itu sambil minta maaf pada cikgu sedangkan yang lain-lain akan kutuk cikgu tu sebab strict sangat. Bila cikgu dah cool down, boleh pulak masing-masing senyum seolah-olah tak pernah buat salah langsung!.

7. They drink and they smoke. They did all the haram things.

8. Yang paling penting Allah dah berfirman:

“Perumpamaan kedua golongan (orang kafir dan mukmin). Seperti orang buta dan tuli dengan orang yang dapat melihat dan mendengar. Samakah kedua golongan itu?. Maka tidakkah kamu mengambil pelajaran?.” [Hud: 24]

Those are only the small portion of their behaviour yang membuatkan kita sebagai orang Islam kena ada sedikit distance with them tak kira betapa baik sekalipun mereka.  Kerana mereka tiada Iman sepertimana Iman kita kepada Allah swt.

Sebab tu saya cakap pada Asma, cabaran duduk di negara Islam lain dengan cabaran duduk di negara bukan Islam. Cabaran bi’ah solehah di Jordan atau Mesir berbeza dengan cabaran bi’ah tak solehah macam kat India ini. Approach kita pun kena lain. Tak boleh nak sama. Ada hikmahnya Allah hantar saya ke India. ^_^.

Dan moga dengan kita selalu berlapang dada dalam erti kata yang sebenarnya akan membuatkan yang non Malays ini rasa tertarik dengan Islam kerana akhlak itu cerminan hidup bukan?. Janganlah anda pula membebel tak tentu pasal lantaran stress melayan karenah mereka(ini aplikasi untuk saya kut.hihi).

p/s: kadang-kadang saya rasa orang melayu pun buat benda-benda kat atas tu kan?..huhu..ntahla..

Wallahualam

-Ummu Thana’-Mangalore, India

2 Comments leave one →
  1. October 29, 2009 10:31 am

    thnx 4 sharing kak mus..ssungguhnya tuh 1 peluang kat india yg tak de kat joden nih..masing2 ade pros n cons..ape yg penting smoge kite tros thabat dlm dakwah dan tarbiyyah walau dicampak kat mane2 skalipun..insyallah..allah yusahhillana..
    dah tgk ke gmba cheesecake kat my fesbuk?hehe…boleh tak pos sherperd pie ke sini?rindunye nk mkn..hehe..

  2. rihlatulwujud permalink*
    October 29, 2009 12:49 pm

    kamu saje je nk buat akak jeles kan ngn ciskek kamu tuh..hehe..akak xde buat shepard’s pie..nnt akak buat akak jeleskan kamu pulak ek..(jahat kan..hihi)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: