Skip to content

Mujahidah

November 1, 2009

mujahidah

Sebelum bernikah dengan Abu Thana’, ayah saya dalam perbualan dia dengan family Abu Thana’ dan depan Abu Thana’ sendiri, dia cakap bahawa saya ini adalah ‘ a very persistent young lady’. I know it is a negative side of me that he was talking about infront of my family to-be at that time, and now Alhamdulillah, dah jadi my family. Somehow saya rasa sangat terhutang budi pada ayah yang tidak menceritakan a good side of me but instead seolah-olah memberi amaran pada Abu Thana’ supaya berhati-hati dan expect for the worst (macam nak datang India juga..hihi). And the fact that my parents know me better than anybody else in this world membuatkan ayah berkata begitu.  Seolah-olah macam kisah ‘pemuda epal’ kalau ada yang pernah dengar la, si pemuda ini dijodohkan dengan anak penilik kebun epal yang dia termakan sebiji epal secara tak sengaja dan bekerja dengan pemilik kebun itu selama 10 tahun. anak perempuan tersebut buta, bisu dan pekak. Dia redha, tapi hakikatnya isteri dia tu tak buta, tak bisu dan tak pekak pun, malah amat cantik dan terpelihara. I’m 200% sure yang saya tidaklah seperti si perempuan itu, cuma memberi perumpamaan sebab ayah saya cakap yang negative about me to Abu Thana’.

Sampai sekarang perkataan ayah tu menjadi bahan gurauan Abu Thana’ pada saya. Kadang-kadang rasa geram, kadang-kadang rasa kelakar. But it is very true, I am a very persistent person. Tadi pergi google synonims of persistent:indefatigable, pertinacious, tenacious,stubborn. Persistent ni boleh jadi negative pada seseorang dan boleh juga jadi positive pada seseorang. But i know mine one is of course the negative one.

Mungkin bagi ayah, negative cakap dulu, positif cari kemudian bila dah nikah nanti. Alhamdulillah, Abu Thana’ sangat bertoleransi dengan saya yang persistent ini. Dan secara tak langsung, saya berusaha sedaya mungkin untuk tidak jadi persistent selepas bernikah sebab malu la dengan Abu Thana’. Bukan mudah bila sikap itu dah sebati dalam diri. Tapi sedikit demi sedikit saya cuba untuk perbaiki. Bermula dengan sentiasa cuba memaafkan orang lain sebelum tidur(ini saya ambil petua Dr Fadhilah Kamsah), berlapang dada dalam setiap perkara, lupakan perkara yang tak best yang dah belalu(sampai skrg saya jadi mudah lupa, kadang-kadang risau jugak kut2 ada penyakit short term memory lost ke apa..hihi), setiap hari adalah hari baru buat saya dan berusaha memastikan hari ini lebih baik dari semalam.

Disebabkan itu, khas untuk Akhawati, saya harap marilah kita sama-sama muhasabah diri untuk mengubah the negative side of us and make it into a positive one. Berusaha untuk menjadi mujahidah sejati. Ada sebuah nasyid yang saya sangat suka dulu-dulu masa kecil kumpulan nasyid ni, Nahwan-Nur. Kalau masa kecil, kami  satu keluarga memang support habis-habisan kumpulan ini sebab mereka ikhwah yang berdakwah melalui nasyid dan semua nasyid mereka membangkitkan semangat juang. Kalau ada konsert, pasti kami pergi dan pasti beli setiap kaset terbaru mereka. Sampai sekarang ummi mesti simpan lagi kaset-kaset nasyid mereka.

Mujahidah sejati

Intan permata mutiara mahkota

Seindah pelangi di cakerawala

Menghiasi taman indah nan permai

Mujahidah sejati

Engkaulah serikandi pembela agama

Peribadi solehah hiasan diri

Subur dengan iman dan ketaqwaan

Mujahidah sejati

Akhirat utama

Kerana dunia bukan pilihannya

Mujahidah sejati

Hatinya berbeza

Kerana diasuh iman dan taqwa

Mujahidah sejati

Berbekal alquran dan assunnah

Bersulam pengorbanan

Bisa menggegarkan isi dunia

Mujahidah sejati

Terus subur mekar mewangi

Seindah suria menerangi bumi

Harapan ukhuwah yang abadi

Mujahidah sejati

Akhirat utama

Kerana dunia bukan pilihannya

Mujahidah sejati

Hatinya berbeza

Kerana diasuh iman dan taqwa

Mujahidah sejati

Menyoroti langkah khadijah, aisyah , fatimah

Menjadi muqarrabin bermujahadah

Menuju cinta dan kasih Allah

Mujahidah sejati

Akhirat utama

Kerana dunia bukan pilihannya

Mujahidah sejati

Hatinya berbeza

Kerana diasuh iman dan taqwa

Paras rupa bukannya ukuran

Nilainya sama di sisi tuhan

Cuma ibadah yang membezakan wanita solehah di sisi tuhan

Berhati-hatilah hasutan dunia

Kerana ia merbahaya

Jangan dibiarkan ia bertakhta dalam iringan dosa-dosa

Mujahidah sejati

Akhirat utama

Kerana dunia bukan pilihannya

Mujahidah sejati

Hatinya berbeza

Kerana diasuh iman dan taqwa

Wallahualam

-Ummu Thana’-Mangalore, India

2 Comments leave one →
  1. nur rakhawah permalink
    November 1, 2009 6:38 pm

    salam ummu Thana
    kadang2 kita tak sedar our negative side..melainkan ada org yang bgtau..mgkn kita anggap wut we do biasa je..but sebenarnye..negative sungguh..so i guess..shbiah2 di sekeliling..are really2 needed utk tegur kita
    betul tak? =)

    oh, lupa..slm perkenalan kak musfirah

  2. rihlatulwujud permalink*
    November 1, 2009 8:36 pm

    wslm..

    betul tu..shabat2 sekeliling mmg penting dalam membantu kita mengenal diri sendiri.=)

    salam perkenalan juga..^_^

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: