Skip to content

Visiting..

April 14, 2010

Bismillahirrahmanirrahim

Alhamdulillah.

Hari Isnin lepas saya dan batchmates posting telah mengadakan lawatan sambil belajar ke tempat pembersihan air (Water Purification Plant) sempena posting Community Dentistry. Excited bukan main lagi sebab dah lama tak rasa lawatan ramai-ramai macam budak sekolah. Tempatnya agak jauh dari kolej. Mengambil masa lebih kurang 30 minit perjalanan. Sebelum pergi, masing-masing sibuk plan nak bawa snacks apa untuk makan. Saya sempat kaut apa yang ada di rumah sahaja.

Kami bertolak sekitar 10 pagi lepas lecture pagi. Naik bus kolej yang boleh memuatkan 30 orang dalam satu bas. Ada dua orang guru pengiring (dah macam ayat buat laporan lah pula). Cuaca sangat panas. Memandangkan bas kami disini bukan macam bas di malaysia yang ada aircond, terpaksalah menahan peluh2 yang keluar. Tapi masa perjalanan, disebabkan bas open air aka bukak tingkap, maka rasa berangin itu lagi bes dari duduk dalam aircond. Dalam bas budak-budak ni main teka nama movies. Saya tengok je sambil tolong cheer. Tak reti pun nak main. Lagaknya memang macam budak tadika pergi lawatan.

Excited

Local friends

Cikgu-cikgu dan driver bus..(gamba curi2 ambil)

Pintu masuk..camera kena simpan takat ni

Nak tangkap gamba bas sebenarnya..

Sampai Water Plant tu, tak boleh ambil gambar. Kalau boleh ambil, ingin juga saya selitkan satu-dua keping di sini. Tapi mungkin demi menjaga keselamatan tempat tersebut, mengambil gambar adalah dilarang. Cantik juga tempatnya. Rasa jugalah secure sebenarnya air di Mangalore ini at least. Kata orang yang bawa kami tour tempat tu, air yang di-purify di situ boleh menampung seluruh penduduk Mangalore. Sumber air di ambil dari sungai berdekatan. Tak ingat pula nama sungainya. Satu-satu step pembersihan ditunjuk. Sebijik macam yang kami kena hafal dalam buku untuk jawab periksa. Maka, cikgu pun tak melepaskan peluang untuk tanya banyak soalan sambil lawatan tersebut. Ada yang boleh jawab, ada yang tak boleh jawab tu, senyum sumbing jelah kat situ. Hi Hi.

Namun kepanasan yang melanda menyebabkan baru 10 minit jalan, semua dah tak tahan nak balik. Padahal masa dalam bas semua excited. Berpeluh-peluh hanya Allah je yang tahu. Tisu tu sampai berkeping-keping pakai untuk lap peluh. Ada jugak yang bawa towel kecik untuk lap peluh. Nasib baik tak lama sangat. Lebih kurang sejam jalan-jalan dalam tu, dah boleh balik.

Kesimpulannya, selepas lebih empat tahun tak buat lawatan sambil belajar, seronok juga bila dapat macam ni kat sini. Secondly, lawatan ini rasanya memang betul-betul dapat membantu saya mengingat dengan lebih baik apa yang cikgu ajar dalam kelas. Al-maklumlah, subjek Community Dentistry ni, agak tough sebab kena banyak hafal statistic,nama, tahun, principles, benda2 teknikal yang kadang-kadang kita rasa tak penting pun, tapi sebenarnya sangat penting untuk kerjaya masa akan datang.

p/s: Cikgu-cikgu kami semua cakap batch kami batch paling nakal mereka pernah face. Tak pasti kenyataan itu tipu atau benar. Yang pasti ada sorang cikgu ni cakap, tinggal dua bulan sahaja lagi nak habis, please be sincere to yourself. Lepas dah habis nanti, nak buat nakal cemana pun, silalah. Cikgu takkan marah dah. Diorang kata kelas kami ada dua orang penagih dadah. Kebenaran berapa percent, tak pasti. Cikgu semua pening kepala dengan batch kami. Hu Hu.

Wallahualam

-Ummu Thana’-Mangalore, India

2 Comments leave one →
  1. May 15, 2010 9:29 am

    Salam ziarah…salam kenal

    Teruskan menulis ya ukhti.

    Silalah berkunjung ke sini ya.

  2. August 12, 2010 2:51 pm

    Salam…
    hihihi… alah para-para cikgu ne ayat skrip tu…setiap tahun pun dia akan kata “student batch ne lah paling teruk, paling nakal, paling susah nak handle”…
    padahal tetiap tahun pun begitu.
    depa cakap macam tu dengan harapan kita behave pastu tak nakal, pastu senang lah kerja diaorang… best apa jadi nakal…nakal ne bijak…
    yang penting jangan JAHAT.,.. hihihi… enjoy reading ur blog
    ..salam…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: